NEW PRIVATE RESIDENCE

UPPER SADDLE RIVER, NEW JERSEY

Front Elevation

Left Side Elevation

Rear Elevation

Right Side Elevation

This 7,000 square foot private residence was to be located on a site populated by old growth trees and was to serve as the primary residence for a young family in Northern New Jersey. The floor plan organization is inspired by the traditional center hall colonial. Unlike other houses of this classic prototype a long gallery was inserted into the first floor plan perpendicular to the center hall. The gallery serves as the principal circulation spine. This allows movement to a particular room without intruding on the other spaces and accommodates both casual living and formal entertaining. The exterior of the house was rendered in the cottage style architecture that was made popular in the early nineteenth century. This allows the house to blend harmoniously with the surrounding neighborhood. A water table of local stone wraps around the structure and serves to visually anchor the house to the site.

First Floor Plan

Second Floor Plan